Hunajapakkaukset ja hunajan valmistus

Kesän 2020 vastalingottu hunaja on loppuunmyyty. Vastalingottu hunaja on alkuun juoksevaa, mutta alkaa kiteytymään pikku hiljaa muutamien viikkojen kuluessa. Tämä hunaja kiteytyy ajan myötä perinteiseksi kovaksi hunajaksi. Kiteytyneen hunajan saa juoksevaksi lämmittämällä sitä varovasti vesihauteessa.

Myynnissä on kesän 2020 ja 2019 pehmeää kukkaishunajaa. Pehmeää hunajaa on vaivattu ennen purkittamista, siitä johtuen hunajan kiderakenne rikkoontuu ja siitä tulee rakenteeltaan pehmeää. 

Hunajaamme ei vaivausta ja siivilöintiä lukuunottamatta käsitellä mitenkään. Sitä ei myöskään kuumenneta missään vaiheessa. Hunaja pakataan omassa linkoomossa.

Hunajaa pakataan 150 g, 300 g ja 500 gramman lasipurkkeihin. 

Hunajan maku, väri, tuoksu, rakenne ja kiteytymisnopeus vaihtelevat riipuen siitä missä kasveissa mehiläiset ovat käyneet.

 

Tattarihunaja

Mehiläispesämme ovat olleet kesän 2019 loppupuolella Ruovedellä tattaripeltoja pölyttämässä. Makua kuvataan maltaiseksi, kahvimaiseksi ja maanläheiseksi. Mehiläiset keräsivät samaan aikaan mettä myös muista kasveista, joten tattarihunaja on hieman miedomman makuista kuin yleensä. Pehmeäksi vaivattu tattarihunaja on vaalean ruskean väristä.

 

Kanervahunaja

Kanervahunajan mehiläiset ovat valmistaneet pääosin kanervan medestä. Kanervahunaja on hieman kukkaishunajaa tummempaa, voimakkaamman makuista ja tuoksuista. Jälkimaku on pitkä. Maku ei ole niin makea kuin kukkaishunajan. Rakenne on hieman hyytelömäinen ja hunajaan jää ilmakuplia.

Hunajan säilytys ja käyttö

Hunajan pitkäaikainen säilytys mieluiten viileässä (n. 10-16 Cº), kuivassa, pimeässä ja tasalämpöisessä paikassa.

Jääkaapissa tai kosteassa kellarissa hunaja imee herkästi kosteutta ja hajuja.

Pitkäaikainen säilytys liian lämpöisessä voi aiheuttaa esim. hunajan käymistä tai kerrostumista.

Lyhytaikaiseen säilytykseen sopii hyvin huoneenlämpö.

Kiteytyneen hunajan saa juoksevaksi lämmittämällä sitä varovasti vesihauteessa.

Tuoreen vastalingotun hunajan voi pakastaa, jolloin se yleensä säilyy juoksevana pakastuksen ajan.